• فرمالدئید در فرآورده هی چوبی: انتشار و اندازه گیری

فرمالدئید در فرآورده هی چوبی: انتشار و اندازه

گیری

کد کتاب

1033

موضوع: تکنولوژی

نام ناشر: سازمان انتشارات جهاددانشگاهی

نام نویسنده: دکتر محراب مدهوشی - مهندس نور محمد

رحمت اللهی - دکتر حمید رضا منصوری

مترجم: -

فرایند چاپ: -

نوبت چاپ: اول

تیراژ: 1000

شابک: 978-600-102-869-4

سال نشر: 1394

تعداد صفحه: 190

قیمت: 100000 ریال

فصل: زمستان

معرفی کتاب

فصل اول: فرمالدئید و کاربرد آن

در فصل نخست این کتاب سعی شده بیشتر در مورد شیمی

فرمالدئید، ماهیت آن و رزین هایی که بر پایه فرمالدئید ساخته می شوند و همچنین رزین هایی

که فاقد فرمالدئید و به تبع آن بدون انتشار گازهای آلاینده هستند بحث شود. فرمالدئید

ترکیبی شیمیایی با فرمول CH2O است که در رده بندی مواد آلی، ساده ترین آلدئید به شمار می رود. فرمالدئید

را معمولاً از تریوکسان و پلیمر پارافرمالدئید به دست می آورند. همچنین قسمتی از این

فصل در مورد مضرات این آلاینده و خطراتی که جامعه را متوجه می سازد، مباحثی ارائه شده

است. فرمالدئید به صورت گاز، سمی بوده و محرک قوی مخاط چشم، نای و بینی می باشد و بر

اثر تماس زیاد دست ها با محلول غلیظ فرمالدئید، پوست خشن و سخت می گردد

فصل دوم: انتشار فرمالدئید

فصل دوم این کتاب مختصری از آلودگی های مکان های

سربسته و همچنین منابعی در این مکان ها از خودشان آلودگی منتشر می کنند بیان شده است.

منابع انتشار فرمالدئید به ویژه در رزین های فرمالدئیدی مورد بحث قرار گرفته است. همچنین

در مورد اهمیت و مضرات آن بحث شده است. نتایج محققین حاکی از این است که انتشار گاز

فرمالدئید از فرآورده های چوبی تأثیرات نامطلوبی بر روی انسان ها گذاشته، تا آنجا که

این ماده را در ردیف آلاینده های سرطان زا معرفی کرده و استنشاق آن را همراه با سوزش

بینی، گلو، اختلال در تنفس و تأثیر بر روی ژن ها دانستند. از فرمالدئید در فرآورده های

مرکب چوبی در بخش سنتز رزین های مصنوعی، آن هم به عنوان واکنش دهنده به میزان زیادی

استفاده می شود و حدود 95 % این فرآورده ها با استفاده از رزین های بر پایه فرمالدئید

ساخته می شوند. بعلاوه، امروزه این فرآورده ها جزئی از وسایلی شدند که انسان ها خصوصاً

در مکان های سربسته با آنها سروکار داشته و در تماس با آنها هستند. فرایند انتشار این

آلاینده خطرناک از فرآورده های چوبی در طی دو مرحله اصلی، در حین پرس محصولات و در

هنگام سرویس، صورت می گیرد و تا زمانی که این فرآورده ها در سرویس وجود داشته باشند

این گاز نیز آزاد شده و متعاقباً سلامتی افراد را به خطر می اندازد.

فصل سوم: روش های اندازه گیری انتشار فرمالدئید

از فرآورده های چوبی

برای مطلع شدن از میزان انتشار فرمالدئید از فرآورده های

مرکب چوبی لازم است تا از روش های محاسبه میزان فرمالدئید آزاد شده استفاده کنیم.

اندازه گیری میزان گاز منتشر یافته از پانل ها یا بصورت مستقیم یا بصورت غیر مستقیم

محاسبه می شود. در کشورهای مختلف دنیا روش های زیاد و متفاوتی برای اندازه گیری میزان

انتشار گاز فرمالدئید از پانل های چوبی وجود دارد. مثلاً در کشورهای اروپایی از روش های

محفظه، آنالیز گازی، فلاسک و پرفوراتور، در کشورهای ژاپن و استرالیا از روش های دسیکاتور

و محفظه کوچک و در کشورهای آمریکایی از روش محفظه بزرگ برای تعیین میزان انتشار فرمالدئید

از محصولات استفاده می کنند. روش های دیگری هم برای تعیین انتشار فرمالدئید وجود دارد

که یا بصورت توافقی بین کشورها و آزمایشگاه ها استفاده شده یا بر اساس خصوصیت خاصی

که دارند استفاده می شوند. از این قبیل می توان روش های کروماتوگرافی گازی، محفظه

1 و 20 متر مکعبی، FLEC، تیترسنجی و رنگ سنجی، و مدل تحلیلی عمومی و مدل

ریاضی را نام برد. هر یک از روش های مذکور خصوصیات خاصی داشته و ادعای اینکه بکارگیری

کدام روش ساده تر بوده و کدام روش سخت تر است، دشوار است. ولی بر اساس تحقیقات کاربرد

روش دسیکاتور و محفظه آسانتر بوده و روش کروماتوگرافی گازی روشی حساس می باشد.

فصل چهارم: عوامل موثر در انتشار فرمالدئید

برای کاهش انتشار فرمالدئید لازم است تا قبل از

آن عواملی که بر انتشار فرمالدئید مؤثرند را شناسایی کرد. عوامل زیادی بر انتشار فرمالدئید

از فرآورده های مرکب چوبی دخالت دارند، که طبق تحقیقات انجام شده مهم ترین آنها عبارتند

از، نسبت مولی اوره به فرمالدئید، رطوبت نسبی و دمای محیطی که پانل در آن قرار می گیرد،

نوع رزین و مقدار هاردنر، ضخامت و دانسیته فرآورده و میزان رطوبت کیک، و نیز گذشت زمان

بر میزان انتشار مؤثر می باشد. محیطی که فرآورده در آن قرار دارد یکی از عوامل مهم

انتشار فرمالدئید می باشد.

فصل پنجم: روش های کاهش انتشار فرمالدئید از فرآورده های

چوبی

پژوهشگران برای حل مشکل انتشار فرمالدئید تلاش های

زیادی کردند، که به نتایج قابل توجهی هم دست یافته اند. برای این موضوع محققین چند

راه کلی برای کاهش انتشار پیشنهاد دادند که عبارتند از: اصلاح رزین های فرمالدئیدی

و جایگزین کردن این رزین ها؛ تغییراتی که در حین تولید فرآورده باید ایجاد کرد از قبیل

تغییر دمای محیط و متغیرهای پرس؛ اقداماتی که بعد از تولید فرآورده اعمال می شود مثل

روکش کردن، رنگ کردن پانل، ایجاد تهویه مناسب، و متعادل کردن دمای محیطی که پانل در

آن قرار می گیرد؛ استفاده از فناوری های جدید به عنوان راه حل مناسبی برای کاهش انتشار

فرمالدئید از فرآورده های چوبی. دانشمندان بهترین روش برای کاهش انتشار فرمالدئید از

فرآورده های مرکب چوبی را جایگزین کردن رزین های بر پایه فرمالدئید با رزین های دوست دار

طبیعت از قبیل رزین های تاننی، PMDI، رزین های روغنی مثل سویا، رزین های اپوکسی و چسب های

لیگنینی، و همچنین رزین های هیبریدی اعلام کردند.

فصل ششم: استانداردها، کلاس ها و محدودیت های انتشار

فرمالدئید

در کشورهای مختلف جهان، هر کشور دارای خصوصیات منع

و محدوده خاصی برای میزان انتشار گاز از فرآورده های چوبی است، که سازمان های زیربط

برای آن منطقه تعیین می کنند. استاندادهایی که در ژاپن برای محدود کردن میزان انتشار

وجود دارد، کلاس های

F**، F*** و

F**** است که محدودیت انتشار این استانداردها

از 5/1 یا بیشتر از

mg/L 5/1 برای F** تا 3/0 یا کمتر از mg/L 3/0 برای

F**** می باشد. در کشورهای اروپایی نیز چنین کلاس هایی

مثل E2، E1 و E0 وجود دارد. محدوده

استانداردهای اروپایی از 1/0 یا کمتر از ppm 1/0 برای کلاس E1 و بیشتر از

ppm 1/0 برای کلاس E2 اندازه گیری شده

با روش محفظه است. محدودیت های انتشار فرمالدئید در استاندارد آمریکا بین 2/0 تا ppm 3/0 است.

فروش اینترنتی کتاب ,خرید پستی کتاب فرمالدئید در فرآورده هی چوبی: انتشار و اندازه گیری

نظر بدهید

توجه: HTML ترجمه نمی شود!
    بد           خوب

فرمالدئید در فرآورده هی چوبی: انتشار و اندازه گیری

  • 10,000تومان


برچسب ها: فرمالدئید در فرآورده هی چوبی: انتشار و اندازه گیری